Bideul – problema nationala

Astazi este ziua nationala a Romaniei si printre sentimentele care ne incearca acum este si acea dorinta de mai bine pentru noi toti. Si pentru a ne fi mai bine trebuie sa ne rezolvam problemele si sa evoluam individual si colectiv in toate aspectele vietii.

Unele probleme sunt complexe si mai complicat de remediat, altele sunt usoare si necesita doar un mic efort personal din partea fiecaruia. Ca de exemplu sa incercam sa fim civilizati si sa nu aruncam gunoaiele langa noi exact acolo unde suntem, ci la cosul de gunoi aflat la 10 de metri de noi.

Dar pentru a ajunge sa actionam intr-un anumit fel trebuie mai intai ca mintea noastra sa opereze cu anumite concepte, iar aceste concepte trebuie in prealabil sa existe in noi, sa fie primite de la parinti/scoala/sociatate prin educatie si exemplu personal pentru ca apoi sa fie asimilate, pastrate si cultivate pana devin parte integranta din propria noastra natura.

Problema apare atunci cand din diverse motive majoritatea oamenilor dintr-o tara nu au aceste concepte si implicit nu ii pot invata pe altii. Iar aici intervine rolul celor care stiu si ii pot influenta direct sau indirect si pe altii sa evolueze.

Unul dintre lucrurile care depind de noi sa-l facem mai bine este igiena personala. De aici poate rezulta o imbunatatire a sanatatii familiei si cresterea sperantei de viata si a calitatii vietii unei natiuni. Iar pentru asta ne trebuie niste standarde nescrise in ceea ce priveste igiena personala pe care sa tindem fiecare sa le atingem. Dar cand ne gandim putin vedem ca jumatate dintre romani au WC-ul in curte, multi nu se spala cu sapun, iar de statistica consumului de pasta de dinti nici nu e cazul sa mai discutam. In aceste zone au mai fost campanii pentru folosirea sapunului si a pastei de dinti, dar nu este suficient. Avem nevoie de mai mult.

Si acum bomba: in acest secol standardul in materie de igiena este baia cu bideu.

NU radeti :)

Serios, chiar nu e nimic ras desi este putin amuzant. OK, putin mai mult.

Romanii trebuie sa evolueze rapid de la WC-ul din fundul curtii direct la toaleta cu bideu, sarind peste etapa evolutiva a bailor in care acest obiect sanitar esential pentru igiena lipseste.

Daca luam cazul particular al bideului si ne uitam putin mai sus unde am spus ca anumiti oameni ii pot invata si pe altii, putem ajunge la o conluzie interesanta: oamenii nu stiu la ce standarde sa aspire iar cei care ar putea sa-i ajute nu o fac.

Ideal ar fi ca arhitectii si dezvoltatorii imobiliari sa faca incepand de ieri toate locuintele noi cu baie care sa contina „by default” si un bideu. De preferat un vas de toaleta separat pentru care trebuie calculat un spatiu suplimentar in baie. Nu un bideu incorporat in WC pentru ca unii s-ar putea sa nu se prinda.

Noi avem deja in Romania precedentul cu internetul nou facut direct de mare viteza si putem face si la case/igiena la fel.

As vrea sa vad cum romanii se duc la vizionari de locuinte si stramba din nas ca baia este incompleta dupa standardele lumii civilizate actuale. Cand agentii imobiliari cer 60000 Euro pe un apartament (pentru ca atat zic ei ca e pretul – de fapt acesta fiind pretul cerut, nu dat, influentat de interventionismul statului de tip neocomunist in relatia naturala cerere-oferta, prin intermediul programului parazit Prima Casa) romanii sa spuna NU. Noi oferim 50000 Euro pentru ca baia NU are bideu si asta incadreaza acest apartament intr-o categorie inferioara conform standardelor noastre de igiena, locuire si calitate a vietii.

Dar romanii in general nu fac asta pentru ca nici macar nu isi imagineaza ca ei ar trebui de fapt sa traiasca altfel. Nu au asimilat conceptele necesare. Conceptul de a trece de la WC la bideu si apoi la chiuveta. Dupa mine dezvoltatorii imobiliari ar trebui sa puna un bideu vas separat (nu incorporat) in fiecare baie chiar daca potentialii clienti nu stiu si nici nu inteleg de ce. Apoi sa le vanda apartamentele si sa le explice ce e cu acel vas de toaleta care pentru ei pare ciudat. Sa-i educe efectiv, sa-i impulsioneze sa evolueze. Dar dezvoltatorii nostri imobiliari nu fac asta pentru ca ei trebuie sa proiecteze bai mici. Lor trebuie sa le incapa multe apartamente pe un teren mic pentru a maximiza profitul. Ei nu tin cont de astfel de detalii si oricum nu-i intereseaza cum vor trai oamenii aia dupa ce cumpara.

Intr-o zi butonam telecomanda ca sa evit reclamele si ajung la Prima TV. Acolo era o emisiune la care nu ma uit: Schimb de mame. Si era una care radea de nu se mai putea opri. Am ramas cateva minute curios sa vad care e treaba. Tipa provenea dintr-o familie care avea un nivel de trai mai ridicat decat media si acum se dusese mana de schimb undeva la tara. Iar familia unde ajunsese avea WC in curte. Si asta radea de oamenii aceia care nu aveau posibilitatile ei financiare. Apoi se schimba scena si este prezentata cealalta mama ajunsa la familia mai instarita. Si acum sa vezi faza care m-a inspirat sa scriu acest material. Femeia era in baie, se uita la un bideu si facea eforturi sincere sa inteleaga ce naiba e ala. Nu stia ce e dar avea o dorinta autentica de cunoastere si intelegere. Se tot uita la vasul ala si isi dadea cu presupusul cam ce ar putea fi. La un moment dat credea ca e o chiuveta pentru copii pentru ca era la o emisiune despre schimb de mane si automat erau implicati copii. Dar parca forma bideului nu prea intra in logica functionarii unei chiuvete si femeia nu era prea sigura ca asta ar fi utilitatea acelui obiect.

Acum unii dintre noi se considera superiori celorlalti doar pentru ca au mai multi bani si un nivel de trai mai ridicat. Lasand la o parte faptul ca nu e tocmai frumos sa clasificam oamenii in superiori si inferiori, daca este totusi cazul sa o facem, putem spune ca femeia bogata aflata in curtea familiei de la tara era oarecum blocata din punct de vedere al capacitatii de a asimila noi concepte si a intelege ca alti oameni pur si simplu nu au banii ei ca sa-si permita un alt stil de viata. Dar daca ar avea ar putea (si aici se poate deschide un alt subiect sensibil – de ce avem noi romanii venituri mici). In schimb cealalta mama, desi atunci nu cunostea inca conceptul de bideu, are un mare potential evolutiv dat de deschiderea ei nativa catre a intelege mai mult. Nu pot decat sa ii doresc mamei instarite sa-si depaseasca plafonarea data de confort si prea mult bine si sa ajunga sa-i inteleaga si eventual sa-i ajute si pe alti oameni, nu neaparat cu bani cat mai ales cu informatii, concepte si cu intelegerea pe care ea o are deja despre standarde in materie de igiena. Cu un mic efort de atentie si autocontrol putem ajunge sa nu-i mai judecam pe altii si sa nu mai radem de ei. Iar celeilalte mame ii doresc sa-si pastreze curiozitatea vie, sa se imbogateasca cu cat mai multe idei si concepte noi pe care in timp sa le aplice in viata familiei ei. Apoi am butonat mai departe telecomanda pentru ca nu ma intereseaza acest format de emisiune si oricum primisem deja inspiratia de care aveam nevoie sa scriu un nou draft.

Tine doar de noi sa stim ce vrem, ce cerem si pe ce dam banii cand cumparam o locuinta in care se presupune ca vom locui o mare parte din viata sau poate chiar toata viata. Igiena la un alt nivel, sau macar peste nivelul generatiilor precedente este un concept care ar fi bine sa ne preocupe. Deci bideul in baie ar trebui sa fie nivelul „basic”, de referinta la care sa ne raportam pentru ca este de ajutor in preventia bolilor si obtinerea unei sanatati mai bune. Daca avem in vedere o proiectie in viitor pe toata durata vietii devine evident ca este necesar sa pretindem de la cei care vand locuinte ca baia sa aibe obligatoriu si un bideu. Pe care sa il folosim in fiecare zi. Si despre care sa le vorbim cunoscutilor veniti in vizita la noi si care ne intreaba de ce il avem.

Micile detalii totusi conteaza daca luam in considerate o perioada mare de timp. Un simplu vas de toaleta (eventual in versiunea incorporata daca nu dispunem de suficient spatiu) poate avea un impact major asupra nivelului nostru de trai. Asa ca de acum incolo baia cu bideu trebuie sa fie standardul minimal fara de care sa nu acceptam sa cumparam o locuinta :)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s