Tempus Secreta

De cand ne stim avem tendinta de a considera ca timpul se scurge intr-o singura directie: din trecut catre viitor. Suntem atat de obisnuiti cu acest fapt incat majoritatea oamenilor nici nu se gandesc ca lucrurile ar putea sta altfel. Este deja o axioma si pare ca nu mai este nimic de demonstrat.

Se mai gasesc unele persoane care sa aminteasca ca in fizica cuantica particulele pot avea mai multe stari in acelasi timp, ca pot ajunge la destinatie inainte de a pleca si ca nu este nimic bizar in asta. Dar cine sa-i asculte. Suntem prea preocupati cu problemele concrete ale vietii de zi cu zi, unde lucrurile se intampla la nivel macro asa cum le stim dintotdeauna. Astfel de teorii nu par sa aiba aplicabilitate in viata omului obisnuit.

Dar iata ca de curand un grup de fizicieni de la ANU – Universitatea Nationala din Australia au reusit sa faca un experiment care pana acum nu a fost posibil din cauza limitarilor tehnologice, desi fusese conceput teoretic de John Wheeler in 1978. Pe scurt ideea initiala era sa se afle cand se comporta un foton ca o unda si cand ca o particula.

ANU experiment

Fara a intra aici in detalii tehnice voi trece direct la ceea ce ma intereseaza: concluzia. Ei bine acesti australieni, folosind un atom de heliu, au aconstatat ceva care poate parea ca este incredibil dar mie mi se pare cat se poate de fireasc. Atomul se comporta in prezent in functie de ceea ce se va intampla cu el in viitor. Adica daca in viitor va apare un eveniment aleator de un anumit tip, atomul decide inca de pe acum sa se comporte ca o unda. Daca evenimentul aleator viitor este de alt tip, atomul de heliu se comporta ca o particula.

Nu doar ca un atom pare sa ia decizii in mod inteligent, as spune chiar constient, dar este evident ca se comporta ca si cum ar sti ceea ce nu s-a intamplat inca. Pentru cei obisnuiti ca evenimentele trecute sa determine prezentul si viitorul iata ca in acest caz viitorul pare sa fie cauza trecutului. Adica timpul pare sa se scurga dinspre viitor catre trecut.

Am putea sa ne intrebam cand existam, cand gandim si cand ne exercitam liberul arbitru. Si mai ales care e treaba cu timpul asta? Acum unii incep sa creada ca timpul ar putea foarte bine sa se scurga din viitor catre trecut si sa inceapa discutii in contradictoriu cu cei mai conservatori si traditionalisti care raman loiali ideii ca timpul se scurge din trecut catre viitor.

Ce ati zice daca lupta pe marginea acestor doua idei despre timp este inutila. Si ca ambele „tabere” gresesc iar adevarul se afla in alta parte. Ca un observator atent ce imi imaginez ca sunt, sau macar incerc sa devin, propun sa ne lasam mintea sa iasa din „cutie” de tot si sa vedem daca nu cumva realitatea in care cu totii traim este mai complexa. De exemplu, daca timpul de poate scurge bine merci in ambele sensuri fara dificultate? In acest caz sustinatorii celor doua modalitati de a privi scurgerea timpului ar avea partial dreptate.

Eu insa cred altceva. Intuitia imi spune ca timpul nu se scurge nici din trecut catre viitor, nici din viitor catre trecut. Si nici in ambele sensuri simultan. Eu consider ca aceasta impartire in trecut – prezent – viitor este doar o conventie umana si nu o realitate in sine. Timpul nu este impartit in bucati ci noi suntem invatati sa-l consideram asa. Cred ca orice om are potentialul de a percepe eternitatea simultan si ar putea sti la vointa ce „exista” in ceea ce noi numim „trecut” si de asemenea ce „exista” in „viitor” pe orice linie de probabilitate. Doar ca nu o facem. Cel putin majoritatea dintre noi.

Uneori apar oameni care afirma ca ei pot „vedea” trecutul sau viitorul ca si cum s-ar intampla acum. Deci nu fac separatia in trecut, prezent si viitor, ci pot accesa informatii de oriunde pe axa timpului. De ce nu putem toti sa procedam la fel? Probail pentru ca interfata care proceseaza aceste informatii – creierul uman – nu este folosita la intrega capacitate. Pare ca se produce un fenomen similar cu modul in care functioneaza memoria. Ne amintim unele lucruri dar pe altele le uitam ca sa nu incarcam sistemul in mod inutil. Dar sunt unii oameni care au memorie fotografica si isi amintesc cam tot ce au vazut vreodata.

Daca este acceptat in societate faptul sunt oameni la care creierul pare sa functioneze cu performante mai bune decat la majoritatea celorlalti si pot sa aiba o memorie extraordinara sau sa faca calcule complexe doar in minte, de ce nu am putea sa ne punem problema cum sa avem o perceptie a timpului mai complexa decat am fost obisnuiti pana acum sa o avem. Chiar si pentru a castiga la loto ;) Bine, in cazul acesta loteria nu ar mai avea sens.

Primul lucru pe care trebuie sa il facem cand vrem sa schimbam ceva pentru a deveni mai mult decat suntem este sa devenim constienti de insasi posibilitatea ca acel lucru sa existe. Experimentul australienilor demonstreaza ca informatia poate sa vina din viitor catre trecut. Acest fapt pur si simplu spulbera convingerile invechite in care mintea noastra era prizoniera pana acum.

Ganditi-va ca daca un atom a putut accesa informatie din viitor si si-a schimbat starea in functie de un eveniment care nu s-a intamplat inca, plus faptul ce respectivul eveniment era aleatoriu (adica nici macar fizicienii nu stiau daca va avea loc sau nu), noi oamenii cu atat mai mult avem potentialul de a face la fel. Cum transformam potentialul in realitate? Putem incepe prin a ne pune unele intrebari si a avea mintea si inima/emotiile deschise catre posibilitati la care pana acum nici nu ne gandeam.

candva oamenii se intrebau daca animalele au suflet dar cu timpul am putut obseva ca animalele pot multe. Din unele experimente s-a constatat ca plantele au reactii masurate de senzori in functie de intentiile pe care le are un om care intra in camera. Daca vrea sa le ude anumiti parametri au unele valori masurate. Daca vrea sa le taie, acei parametri au cu totul alte valori. Cercetatorii in biologie au ajuns la concluzia ca si celulele par sa se comporte de parca ar fi fiinte constiente si inteligente. Acum stim ca gandurile noastre modifica realitatea si dupa unii autori ne putem activa sau dezactiva gene din ADN doar cu ajutorul gandurilor modulate de emotii puternice. Minunile cu vindecari inexplicabile, efectul placebo, incep sa aiba logica si sens. Parca vad ca intr-un viitor oarecare copiii vor invata la scoala sa priveasca timpul si informatia in alt mod decat le privim noi acum. De exemplu in loc sa citeasca niste teorii din cartea de istorie ar putea sa „vada” trecutul asa cum „este”, ca si cum ar fi „prezent”.

Acum scepticii vor sari sa spuna ca este imposibil sa percepi viitorul. In realitate nu doar ca este posibil, dar chiar multi dintre noi au avut acces la informatii din viitor si au actionat conform lor, de multe ori fara sa bage de seama. Este forba de momentele in care intuim ca lucrurile se vor intampla intr-un mod, desi logica si experienta ne pun ca in niciun caz nu va fi asa. Cati dintre noi nu am mers pe trotuar cu pasi egali si apoi fara sa stim de ce am avut intuitia ca in viitorul iminent „e ceva” si am facut un pas mai mare ca sa vedem apoi ca daca faceam un pas normal am fi calcat intr-un loc in care nu am fi vrut. Sau situatiile acelea in care mergem de la serviciu spre casa pe acelasi traseu si avem intuitia sa o luam pe alta straduta pe care nu mergem niciodata pentru ca e prea ocolit. Dam curs intuitiei si la prima intersectie ne intalnim cu o persoana cu care nu am mai vorbit de mult. Constatam cu o placuta surprindere ca daca am fi ignorat intuitia mergand conform rutiei zilnice am fi mers pe o linie de probabilitate in care nu ne-am fi intalnit cu acea persoana, pe cand in cazul in care am tinut cont de informatia care ne-a venit in mod inexplicabil dintr-un viitor de pe alta linie de probabilitate, chiar daca nu era logic sa ne schimbam traseul, s-a produs o intalnire care altfel nu ar fi fost posibila.

Uneori tinem cont de intuitie si actionam in consecinta, alteori o ignoram si actionam logic pentu ca mai apoi sa spunem ceva de genul „Ahhh… si parca am stiut ca o sa se intample asa!”. Da, am stiut inainte ca evenimentul din viitor sa se produca.

Am scris mai mult decat mi-am propus asa ca in final cred ca ar fi util sa scot in evidenta cateva idei care pentru cititorul mai putin familiarizat cu astfel de subiecte ar putea sa treaca neobservate in paragrafele de mai sus:

  • incercati sa aveti mintea deschisa si catre alte posibilitati;
  • deveniti constienti ca unele lucruri pot fi posibile chiar daca acum nu aveti modalitati practice concrete de a iesi din domeniul teoriei;
  • exista si altceva in afara de meciuri de fotbal si emisiuni cu prosti la TV;
  • cel mai probabil chiar tu ai avut informatii din viitor (ok, doar din viitorul imediat deocamdata) sub forma unor intuitii;
  • nu confunda intuitia cu imaginatia;
  • poti mai mult decat iti spun altii. Trebuie doar sa fii atent la unele amanunte pe care de obicei le ignori.

Cred ca ar trebui sa-mi urmez propriul sfat si pe viitor sa fiu mai atent decat pana acum la vocea interioara a intuitiei si la posibile informatii venite din alt moment temporal. Nu stiu in ce masura voi reusi de fiecare data, dar intentia exista. Trebuie doar sa-mi creez obisnuinta de a lasa intuitia sa-mi transfere informatii fara a fi perturbata de minte. Adica sa fiu mai relaxat si paradoxal, implicit un observator mai putin dinamic :)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s